Ce este inteligența artificială și care sunt avantajele/ dezavatajele utilizării acesteia în HR?

Home - Consultanta HR - Ce este inteligența artificială și care sunt avantajele/ dezavatajele utilizării acesteia în HR?

Inteligența artificială (IA – sau ”AI” în engleză) este considerată o „tehnologie determinantă a viitorului”.


Ce este exact IA și cum ne afectează deja viața?

IA este capacitatea unei mașini de a imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea, planificarea și creativitatea.

IA permite sistemelor tehnice să perceapă mediul în care funcționează, să prelucreze această percepție și să rezolve probleme, acționând pentru a atinge un anumit obiectiv. Calculatorul primește datele (deja pregătite sau colectate prin intermediul propriilor senzori, cum ar fi o cameră video), le prelucrează și reacționează.

Sistemele IA sunt capabile să își adapteze, într-o anumită măsură, comportamentul, analizând efectele acțiunilor anterioare și funcționând autonom.

De ce este importantă IA?

Unele tehnologii de IA există de peste 50 de ani, însă creșterea puterii de calcul, disponibilitatea unor cantități enorme de date și noii algoritmi au condus la progrese majore în domeniul IA în ultimii ani.

Inteligența artificială este considerată un element central al transformării digitale a societății și a devenit o prioritate pentru UE.

Se preconizează că viitoarele aplicații vor aduce schimbări enorme, însă IA este deja prezentă în viața noastră de zi cu zi.

61 % dintre europeni au o părere favorabilă despre IA și roboți, dar 88 % spun că aceste tehnologii impun un management atent (Eurobarometru 2017, UE 28)


Avantajele și dezavatajele utilizării IA în HR

Tot mai mulți manageri consideră că inteligența artificială îi va ajuta să rămână competitivi și să aibă un avantaj pe piața muncii. În general se apreciază că instrumentele de HR care utilizează IA sunt foarte puternice și pot fi utile pentru recrutori dar există totuși și câteva dezavantaje în utilizarea lor. Cu toate acestea, avantajele depășesc dezavantajele?

Viitorul inteligenței artificiale în HR
Automatizarea prin IA are loc deja, iar ritmul inovației necesită o colaborare organizată în vederea reglementării. În ceea ce privește domeniul HR, tehnologia a prezentat întotdeauna atât vantaje cât și dezavantaje iar formele evolutive ale inteligenței artificiale se înscriu în același tipar…

Avantaje:

Inteligența artificială în recrutare implică procese automate de backend, filtrare mai rapidă a CV-urilor și urmărirea îmbunătățită a candidaților. IA în recrutare are scopul de a optimiza sau automatiza unele părți ale procesului de recrutare, în special sarcinile repetitive de mare volum. De la identificarea și selectarea candidaților până la interviuri și integrare, IA schimbă capacitățile de recrutare a resurselor umane.

Dezavantaje:

Unele dezavantaje îi fac pe profesioniști din HR să se întrebe dacă inteligența artificială ar trebui să fie din ce în ce mai implicată în procesul de recrutare.

Îngrijorări legate de confidențialitate: Utilizarea algoritmilor pentru a extrage informații despre candidați poate ridica preocupări legate de confidențialitate și un potențial crescut de discriminare. Pe de altă parte, utilizarea IA în recrutare poate, de asemenea, permite candidaților să ”manipuleze” sistemul prin optimizarea aplicațiilor și CV-urile lor și să dezavantejeze astfel pe cei care nu o fac.

Lipsa datelor: Un angajat care poate fi bun pentru un loc de muncă la o companie ar putea să nu fie potrivit pentru un alt loc de muncă la o altă companie sub alt manager care lucrează cu o altă echipă. Companiile trebuie să personalizeze sistemul de recrutare pentru propriile nevoi. Acest lucru înseamnă colectarea multor date, cum ar fi datele de urmărire a solicitanților în procesul de angajare și analize de performanță dar și date despre salariul/beneficiile celor deja angajați, astfel încât să poată continua să învețe și să-și perfecționeze parametrii de căutare. Lipsa datelor despre cei neangajați face imposibilă determinarea cine a fost exclus, dar ar fi putut fi un angajat excelent.

Bias-uri implicite sau neintenționate: Pentru a preveni orice bias-uri, auditarea și corecțiile continue sunt o parte crucială a programelor de IA.