Ce este de fapt head hunting-ul? Diferentele majore dintre procesul de recrutare si cel de head hunting…

Home - Consultanta HR - Ce este de fapt head hunting-ul? Diferentele majore dintre procesul de recrutare si cel de head hunting…

Head hunting-ul este un concept relativ nou pe piata locala de recrutare si consultanta, fiind cunoscut si sub denumirea de „executive search”. Totusi potrivit unor specialisti din domeniu exista insa doua puncte de vedere relativ diferite ale acestei notiuni:

  • exista persoane care considera head hunting-ul doar ca activitatea informala a “executive search”, si anume recrutarea managerilor exclusiv prin abordare directa;
  • alte persoane considera head huntingul doar procesul recrutarii unei persoane indicate in mod express de catre un client.

Teoretic, head hunting-ul nu e limitat numai la pozitiile de conducere, un presedinte de companie poate sa ceara ca si o secretara sa fie recrutata prin direct search, si sa plateasca 20.000 de euro pentru asta.

Totusi, se face o „autofiltrare” prin pret, deoarece putine firme si-ar permite sa plateasca aceasta suma pentru o pozitie de entry level. Se mai apeleaza la head hunting si cand se recruteaza pozitii foarte specializate, care nu sunt, totusi, de conducere: un inginer dintr-un domeniu de varf, sau un geniu in informatica.

In prezent, head hunting-ul reprezinta aproximativ 15% din volumul pietei totale de recrutare, insa este dificila o estimare luand in considerare faptul ca serviciile de recrutare, inchiriere de personal sau alte servicii legate de HR nu pot fi disociate cu exactitate.

Diferentele majore dintre procesulde recrutare si cel de head hunting:
  • atat recrutarea obisnuită din domeniul resurselor umane, cat si procesul de head hunting prezinta o importanta similara in ceea ce priveste functiile pe care le indeplinesc
  • diferentele constau insa in ceea ce incearcă sa gaseasca firma in cauza – daca este nevoie de un manager de succes, head hunter-ul se va asigura ca va reusi sa gaseasca unul dintre profesionistii in domeniu care isi va demonstra eficacitatea in cel mai scurt timp posibil, in cadrul noii companii angajatoare
  • head huntingul este mult mai eficient chiar si pe termen lung
  • asigura organizatiei un avant in ceea ce priveste dezvoltarea si competitivitatea pe piata
  • rata companiilor care aleg metoda traditională de recrutare ramane in continuare destul de ridicata datorita costurilor mai scazute